duminică, 25 noiembrie 2007

"Centura cu diamante" - un vis ce se va implini



In 1790, revista englezeasca "Boxing Review" s-a pus in slujba acestui sport preamarit si hulit adesea in acelasi timp: BOXUL.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, boxul era un sport clandestin in mai toate tarile unde patrunsese cu exceptia Angliei sia Americii.
Daca am putea sa ne intoarcem in timp in acele vremuri, am fi uimiti de cum se desfasurau luptele.
Partidele se desfasurau pe iarba, combatantii luptandu-se cu pumnii goi. Jocul de picioare inca nu fusese descoperit.
Dupa 1889, marchizul de Queensberry introduce regulamentul care va schimba boul, acest regulament stabilind regulile care in principal sunt respectate si astazi.
De aceea, este necesar sa aruncam o privire asupra zorilor boxului modern.
JOHN L. SULLIVAN (15 octombrie 1858 - 2 februarie 1918) a ramas in istoria boxului ca ultimul campion al "pumnilor goi" si primul care a luptat pentru centura cu diamante cu manusile in maini.
John Lawrence Sullivan, "The Boston Strong Boy" cum il numeau suporterii sai, cu toate ca avea un fizic deosebit nu a practicat nici un sport pana la varsta de 18 ani. S-a angajat intr-o echipa semiprofesionista de baseball. Sullivan renunta la baseball in favoarea ringului.
Inca de la primele intalniri, ca amator, fenomenala sa putereii aduce cateva victorii prin K.O.
In 1880, primul sau an de profesionism, obtine doua victorii prin K.O.
La 7 februarie 1882, in fata hotelului "Barnes" din orasul Mississippi, intr-o lupta cu pumnii goi, il invinge in repriza a 9-a prin K.O. pe Paddy Ryan. Meciul a starnit un interes urias, fiind pusa in joc pentru prima oara "centura cu diamante", trofeu acordat "celui mai puternic om din lume" de catre "The Police Gazette" ("Gazeta Politiei"). Atunci, The Boston Strong Boy, pe langa impresionanta suma de 20.000 de dolari, a primit si centura de campion cu paftaua batuta in diamante ca o recunoastere a valorii invingatorului.
In anul 1889, sustine ultima partida oficiala cu pumnii goi. La 8 iulie, la Richburg, pe o caldura de 45 de grade, dupa 2 ore, 16 minute si 23 de secunde de lupta apriga, in repriza a 75-a John L. Sullivan ii aplica adversarului sau Jack Kilrain un pumn in plina figura. Oamenii din coltul lui Kilrain arunca prosopul. Meciul Sullivan - Kilrain ( 8 iulie 1889) a fost ultimul meci cu pumnii goi din istoria pugilatului international.
Dupa aceasta partida, regulamentul marchizului de Queensberry ii va obliga pe pugilisti sa poarte manusi in timpul luptei.
La 7 septembrie 1892, la "Clubul Olimpic" din New Orleans, pentru prima data in cariera, Sullivan a fost facut K.O. dupa 21 de reprize de catre James Corbett intr-o partida in care s-a boxat respectandu-se regulamentul marchizului de Queensberry, adica cu manusi.
JAMES J. CORBETT (1 septembrie 1866 - 18 februarie 1933 ) este considerat drept primul boxer care a promovat tehnica din luptele din ring si cel dintai pugilist care a utilizat in atac in mod exceptional directele de stanga.
James Corbett "Gentleman Jim", capabil functionar al bancii "Nevada", si-a inceput activitatea sportiva ca si John L. Sullivan in baseball. Scrima cu pumnii va fi insa sportul care il va face celebru.
Isi incepe cariera de boxer cu un esec, atunci cand a incercat sa cucereasca titlul de campion al orasului San Francisco la categoria mijlocie la amatori. Adversarul sau Billy Welch il intrece la puncte dupa 4 reprize. Dupa trei luni, Gentleman Jim se revanseaza atunci cand dupa 1 minut si 15 secunde il trimite la podea pe Billy Welch.
In primul meci la profesionism , in 1887, il invinge la puncte dupa 8 reprize pe Jack Burke.
In 1892, la 7 septembrie Gentleman Jim cucereste centura cu diamante, atunci cand, folosind tehnica impotriva fortei il invinge prin K.O. in repriza 21 pe John L. Sullivan.
La 17 martie 1897, dupa numeroase victorii, hada infrangere l-a imbratisat si pe acest aristocrat al boxului. Robert (Bob) Fitzsimmons - "Pipernicitul din Cornwall" il invinge prin K.O. dupa o teribila stanga aplicata in plexul solar.
Dupa acest meci, steaua succeselor pugilistice s-a stins.
In anul 1954, Gentleman Jim a fost ales, post mortem, in "Casa de Onoare a Boxului". Atunci, The Ring Museum fondeaza la Madison Square Garden din New York acest Pantheon al boxerilor. Anual, un juriu de specialisti alege cele mai celebre figuri ale boxului mondial si le trece, ca o recunoastere a valorii, intr-una din cele trei grupe ale "Casei de Onoare" : Grupa Pionerilor, Grupa Vechilor Boxeri si Grupa pugilistilor Moderni.
Privind catre aceste inceputuri, tineri pugilisti viseaza ca, intr-o zi, sa ridice deasupra capului "centura cu diamante" spunand in romaneste:
"AM INVINS ! "